zondag 29 juni 2014

The day after

Een nacht en dag na de operatie ben ik van geest weer topfit. Mijn gedachten waren even stilgelegd door een heftig slaapmiddel. Alles is goed verlopen tot nu toe. Ik heb het geluk om patiënt te zijn in mijn eigen "bijzonder betrokken" ziekenhuis. Dit gaf mij dan ook een geruststellend gevoel voor de operatie, maar ook een goed gevoel om mijn lichaam en geest tijdelijk toe te vertrouwen. Eerst nog even vechten tegen het slaapmiddel. Nog even laten zien dat er genoeg vechtlust in zit. Maar ik gaf mij gewonnen en was vertrokken. Even een halve dag rust van alle gedachten. Misschien eens vaker doen z'n slaapmiddel.
Tijdens de intake voor de operatie werd mij uitgelegd hoe om te gaan met het PAS (Post Amputatie Syndroom). Daar krijgt elke patiënt in mijn situatie mee te maken. Ook ik ga dat meemaken. Alleen dan wel op mijn manier. Kijk laten we wel wezen dat ik niet echt een ceremonie ga houden om iets wat ik niet meer heb. Want het afscheid nemen van mijn vrouwelijkheden heb ik al gedaan. Eerst het doneren van mijn lange blonde haren op wereld kankerdag aan stichting haarwens. Vervolgens mijn naam en persoon verbonden aan het in eerste instantie te commercieel wordende goede doel. Wat na verhalen toch op z'n retour is terug te keren naar waarom en waarvoor het allemaal begon. Opgeven is geen optie! Als laatste een fotoshoot laten maken in een kunstzinnige omgeving tijdens het maken van een siliconen linkerborst. 
Terug denkend aan deze mooie en emotionele momenten, heb ik op mijn manier een draai kunnen geven aan mijn ziekte. Heeft mijn nuchterheid en positieve gedachten mij op de been gehouden. En geeft mijn vechtlust mij de kracht om door te gaan. Door te gaan met dit leven. Want mijn tijd zit er nog niet op!

woensdag 25 juni 2014

Afscheid nemen bestaat wel......

De afgelopen maanden ben ik de titels/ teksten van verschillende liedjes beter gaan waarderen. Of ik ben er beter naar gaan luisteren. Het heeft een extra betekenis gegeven. Is dat nu uiteindelijk het doel van elke muzikant? Dat je in een bepaalde situatie de liedjes beter gaat waarderen of moet je dat vanaf het begin gaan doen? Moet je eerst in een situatie belanden om het te begrijpen?  Of past elk liedje kwa titel/songtekst bij een situatie? 
Ik hou ontzettend veel van muziek. Dat in gedachten hebbende past het liedje denk ik bij de situatie. Het is nog twee dagen voor de ingrijpende operatie en ik kan alleen maar denken aan de titel "afscheid nemen bestaat niet" van Marco Borsato. Nu ben ik van mening dat als ik vrijdag weer bij kennis ben er degelijk een andere titel ontstaat: afscheid nemen bestaat wel. Ik neem dan tijdelijk afscheid van mijn vrouwelijkheid. Ben eigenlijk wel benieuwd of Marco Borsato dan zijn titel aan gaat passen?
"Ik leef niet meer voor jou" Of "dromen zijn bedrog". Zijn dat nu titels van liedje die bij mij passen? Ik denk van wel. 
"Was je nu maar hier" of "wat zou je doen"  zijn twee prachtige liedjes van Bløf. Daarbij afvragend past het bij de situatie? Het antwoord daarop is ja. Ook in deze moeilijke tijden. Het geeft mij in elk geval positieve energie aan mijn situatie, mijn leven en mijn hart.
Om toch nog even in de titels/ teksten te blijven van de Nederlandse artiesten is het nummer van The Lau mij ook erg bij gebleven. De situatie heeft mij toch even met beide benen op de grond gezet. " iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen" de titel geeft mij een goed gevoel dat er veel mensen zijn in mijn omgeving die in hun eigen manier om mij geven en ik geef om de mensen in mijn omgeving. 
Dit gezegd hebbende en mijn nuchterheid weet ik dat wat komen gaat moeilijk is. Maar ik ga nog steeds de strijd aan. Want opgeven is nog steeds geen optie.
Omdat ik tijdelijk afscheid ga nemen van mijn vrouwelijkheid, heb ik de mogelijkheid gekregen om dit vast te leggen. Want afscheid nemen bestaat wel.